3 Şubat 2013 Pazar

Hosting Nedir? Domain Nedir?

Dükkan açmaya niyetlendiniz. Önce bir yer kiralamalısınız. Sonra da dükkanınıza bir tabela yaptırmalısınız. İşte hosting ve domain'in özü budur.

Hosting; siteniz için hazırladığınız dosyaları yüklediğiniz, herkesin ulaşabileceği bir bilgisayar üzerindeki alandır. IP adresiniz sürekli değişir. Bu yüzden, insanların bilgisayarınızdaki dosyalara ulaşması zordur. Dolayısıyla bilgisayarınızda hazırladığınız sitelere kimse ulaşamaz. Siz de bu hizmeti dışarıdan alırsınız. Google'a hosting yazdığınızda göreceksiniz, piyasada birçok hosting firması var. Onların bilgisayarlarının ip adresleri sabittir. Siz bu firmalardan uygun bir paket alırsınız. Size kendi bilgisayarlarındaki hard disklerinden biraz alan satmış olurlar. Bilgisayarınızda hazırladığınız dosyaları bu alana yüklersiniz. Başkaları bu dosyalara rahatlıkla erişebilir. Yani, dükkan kiraladınız. Ürünlerinizi koyabileceğiniz yer var. Üzerine tabelanızı asabileceğiniz bir yer var.

Domain ise insanların bu alanı bulmaları için isimdir. Örneğin www.bilgisayarlimuhendislik.com bir domaindir. İnsanlar bu ismi adres çubuklarına yazdıklarında, adı geçen siteye giderler. Siteye ait, hostinge konulmuş dosyaları görüntülerler. Yani bu, dükkanınızın tabelasıdır. İnsanlar sizi böyle bulurlar.

Kuşkusuz, bu ismin olabildiğince kısa olmasında ve sitenizin konusuyla alakalı olmasında büyük fayda vardır. Sonuçta nalbur arıyorsanız, tabelada nalbur yazmasını beklersiniz.

Hosting ve domainin ikisini birlikte alabileceğiniz gibi sadece domain de alabilirsiniz.

İkisini birden alacaksanız, en azından html'den anlıyor olduğunuzdan emin olun. Hatta size tavsiyem, php ya da asp gibi bir dinamik programlama dili öğrenmeden almayın. Hatta ve hatta bunların ne olduğunu bu yazı sayesinde öğreniyorsanız biraz erteleyin.

Eğer blogger veya tumblr kullanıcısıysanız, sadece domain de almayı düşünebilirsiniz. Şöyle düşünün: Dükkan size biri tarafından ücretsiz verildi. İyi kötü bir tabelası da var. Siz ışıklı bir tabela takıp devam etmek istiyorsunuz. Çünkü bu siteler kendi domaininizi kullanmanıza izin verirler. E siz de bunun için yaklaşık 20 TL'yi gözden çıkarabilecekseniz, neden olmasın?

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Web Tasarım & Yazılım Ajansı

    Hayalinizdeki kişisel veya kurumsal web sitesini gelin birlikte yapalım. En kaliteli web tasarım ve yazılım hizmetini bulabileceğiniz firma olarak; bir çok noktada sizlerin hizmetinizdeyiz. Sınırsız hosting, domain hizmeti, front-end ve back-end programlama, mobil uygulama yapma gibi bir çok seçenek ile siz değerli müşterilerimizin hayalindeki işleri sanal dünyaya taşıyoruz.

    Bana Web Tasarım: https://banawebtasarim.com/

    YanıtlaSil